Wat is een ooglaserbehandeling?

Je overweegt een ooglaserbehandeling? Maar wat is een ooglaserbehandeling? Een ooglaserbehandeling is een behandeling waarbij de oogarts met een laser de bolling van jouw hoornvlies aanpast. Deze correcte bolling breekt het licht op de juiste wijze en weerspiegelt dit op jouw netvlies. Vervolgens geven de cellen van jouw netvlies deze lichtstralen door aan jouw hersenen. Je hersenen ‘vertalen’ dit lichtbeeld in een afbeelding. Hierdoor kun je scherp zien, onafhankelijk van een bril of lenzen.

Vooronderzoek

Als eerste worden jouw ogen onderzocht en getest. Daarna weet je of je geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en welke behandeling het beste bij jouw ogen past.

Een onderdeel van het vooronderzoek is het toedienen van pupilverwijdende druppels. Hiermee kunnen jouw pupillen niet meer accommoderen (aanpassen aan de hoeveelheid licht). Op deze manier kan de specialist heel precies jouw sterkte meten.

Ooglaserbehandeling

Voordat de behandeling krijg je verdovende oogdruppels toegediend. Daardoor voel jij niets van de behandeling.

De eerste stap: verwijderen epitheel

De eerste stap van het ogen laseren is het verwijderen van de beschermende laag van jouw oog: het epitheel. Dit is de eerste laag van het hoornvlies welke uit 5 lagen bestaat. Dit kan op vier manieren:

 1. Met een flapje (Intralasik)
  Een aparte laser maakt een heel dun flapje in jouw hoornvlies. Vervolgens wordt dit flapje omgeslagen en kan de laser jouw hoornvlies aanpassen.
 2. Met de laser (TransPRK)
  Hierbij verdampt de laser een deel van het epitheellaagje. Daarna maakt de laser in een behandeling meteen de noodzakelijke aanpassingen.
 3. Met een verdunde alcoholoplossing (Lasek / PRK)
  Met een verdunde alcoholoplossing wordt het epitheellaagje week gemaakt en vervolgens door de arts weggeschraapt.
 4. SMILE
  De SMILE methode verwijdert het epitheel niet, maar de laser past wel jouw hoornvlies aan. Deze aanpassing resulteert in een lenticule (het overbodig stukje hoornvlies) dat vervolgens met een pincet via een (kleine) snee in jouw epitheel wordt verwijderd.

De tweede stap: corrigeren hoornvlies

De tweede stap van de ooglaserbehandeling is het aanpassen van de bolling van jouw hoornvlies. Dit gebeurt met een laser. Dit is een modern precisie instrument dat heel erg snel repeterende golven van sterk gebundeld licht genereert. Deze golven van licht verdampen een heel klein deel van jouw hoornvlies. Door dit heel precies in te zetten, kan de oogarts de juiste bolling van elk oog individueel helemaal op maat aanpassen. Door de verdovende oogdruppels voel jij helemaal niets van de ooglaserbehandeling.

Controles

Na de ooglaserbehandeling heb je nog een aantal controles. Hierbij wordt het herstel van het epitheel gevolgd, evenals de kwaliteit van jouw zicht. Uiteraard worden jouw ogen ook goed geïdentificeerd op eventuele tekenen van mogelijke complicaties.

IntraLasik  Trans PRK /
Lasek / PRK
SMILE
1e controle Binnen 48 uur Direct Na 1 dag
2e controle Na 1 week Na 5 dagen Na 1-2 weken
3e controle Na 1 maand Na 1 maand Na 1-3 weken
4e controle Na 3 maanden Na 3 maanden Na 6 maanden
5e controle Na 1 jaar Na 1 jaar Na 9-12 maanden

Garantie

Een belangrijk onderdeel van een ooglaserbehandeling, is de garantie die jij krijgt op jouw behandeling. Veel klinieken hanteren een standaardgarantie van 1 of 2 jaar waarbij je een korting krijgt op een eventuele herbehandeling. Echter, de betere klinieken bieden een langere periode aan van 5 jaar. Hierbij is een eventuele herbehandeling vaak inbegrepen.

Er zijn ook partijen die een zogenaamde ‘levenslange’ garantie aanbieden. Toch is dit niet reëel, omdat een herbehandeling alleen kan worden uitgevoerd als het medisch verantwoord is. Dit kan soms bijvoorbeeld niet op latere leeftijd, omdat de kans op de aanwezigheid van staar zeer groot is. Vraag daarom van tevoren de voorwaarden op.