Artisan Lens

De Artisan lens volgt een degelijk alternatief voor de laserbehandeling.

Wat is de Artisan Lens?

Artisan zijn implanteerbare lenzen die door een deskundige oogarts in het oog worden geplaatst. Hierdoor bent u niet meer langer afhankelijk van een bril of contactlens. De lens blijft permanent zitten maar de ingreep is omkeerbaar. Als u de lens wilt laten verwijderen kan dit zonder problemen. De lens vergt geen onderhoudt en kan de rest van uw leven blijven zitten.

De behandeling

In de meeste gevallen wordt de implantatie van Artisan lenzen in twee keer uitgevoerd. Er wordt dus één oog tegelijkertijd behandeld. De gehele behandeling zal tussen de 15 tot 30 minuten duren.
Tijdens de behandeling wordt het oog verdoofd door middel van een prikje waarna er een sneetje in het hoornvlies wordt gemaakt. De diensdoende arts brengt vervolgens de Artisan lens door de opening in het oog waarna de lens wordt vastgezet aan de iris. Daartoe worden twee minuscule plooien van het regenboogvlies in de pootjes (de klauwtjes) van het lensje geklemd. Daarna wordt het oog door middel van hechtingen gesloten. Aan het einde van de operatie wordt zalf in het oog gedaan en wordt het oog ter bescherming afgeplakt.

Na de behandeling

Het zicht zal drie tot vier weken na de implantatie optimaal moeten zijn. In de eerste weken na de operatie dient u oogdruppels te gebruiken.

Voor wie is de Artisan lens geschikt?

De Artisan lens is niet geschikt voor iedereen. Er moet onder andere gekeken worden of er genoeg ruimte is om de lenzen te plaatsen in de voorste oogkamer . Vooronderzoek geeft aan of dit mogelijk is. Er bestaat echter nog de kans dat een laserbehandeling nodig is om een optimaal resultaat te verkrijgen.
De lens heeft verder een groot bereik. Dat wil zeggen dat ook mensen met zeer hoge brilsterktes (+12, -23,5 dioptrie) en/of cilinders nog in aanmerking komen voor deze vorm van brilvervangende chirurgie. De meeste andere methoden, zoals laserbehandelingen bieden geen oplossing voor zeer hoge refractie afwijkingen.

Met Artisan® lenzen in het oog:

  • heeft u geen last van beslagen brillenglazen;
  • geen kans op vaat in groei als gevolg van langdurig contactlens gebruik;
  • heeft u geen last van irritaties door bijvoorbeeld: droge lucht, zand of stof (contactlenzen);
  • hoeft u geen tijd of aandacht te besteden aan onderhoud;
  • hoeft u niet bang te zijn voor verlies;

Ook andere vormen van brilvervangende chirurgie bieden bovengenoemde voordelen.