Femtosecond/ Intralasik/ Intralase

Bij Femtosecond (ofwel intralase, intralasik of femto-lasik) is snijden niet langer nodig voor het behandelen van refractieafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijkingen.

Wat is Femtosecond/ Intralasik/ Intralase?

Met deze techniek word het flapje niet meer met een mes losgemaakt (LASIK techniek), maar door een computergestuurde laserstraal. Hierdoor is er echt sprake van een “all-laser” behandeling. Hoewel de resultaten van de LASIK methode goed zijn, wordt met deze methode de kans op incidenteel voorkomende complicaties verkleind.

Intralasik in stappen

IntraLasik stap 1

1) Verdoving

Verdoving door oogdruppels

IntraLasik stap 2

2) Voorbereiding: flapje

Flapje maken met laser

IntraLasik stap 3

3) Bereikbaar maken

Flapje omklappen

IntraLasik stap 4

4) Ooglaserbehandeling

Laseren duurt 30 seconden per oog

IntraLasik stap 5

5) Herstel

Flapje terugklappen

Stap 1: Verdoving
Voor de behandeling krijg je verdovende oogdruppels in je ogen gedruppeld. Hierdoor voel je niks van de behandeling. Hooguit wat druk van de oogspreider. Hierdoor kun je niet met het te behandelen oog knipperen. Je andere oog is afgedekt.

Stap 2: flapje
Met de IntraLasik Femtosecond maakt de oogarts een flapje. Dit gebeurt door een houder op je oog te plaatsen. Vervolgens wordt er door de Femtosecond laser een minuscuul flapje in de buitenste laag van het hoornvlies gemaakt.

Stap 3: Flapje omklappen
De arts slaat dit flapje als de bladzijde van een boek om. Het flapje blijft dus aan één zijde vastzitten.

Stap 4: Ooglaserbehandeling
Hierna wordt de afwijking gecorrigeerd door middel van een laser. De arts vraagt je om naar een fixatielichtje te kijken. Tijdens de behandeling houdt de eyetracker je oog goed in de gaten, stopt bij te grote bewegingen en gaat weer verder als je naar het fixatielampje kijkt.

Onder het flapje haalt de laser een minuscule hoeveelheid van je hoornvlies weg. Hierdoor heeft je hoornvlies weer de juiste vorm om scherp te kunnen zien. Het laseren op zichzelf duurt maar 30 seconden per oog.

Stap 5: Terugklappen flapje
Vervolgens wordt het flapje teruggeplaatst.

Na de behandeling

Na de behandeling kun je nog 3 tot 4 uur last hebben van branderige ogen. Het verbeterde zicht is echter al merkbaar na drie uur.

Voordelen van Femtosecond

  • Meest veilige ooglasermethode, er wordt niet gesneden;
  • scherper zicht na de behandeling;
  • korte herstel periode en korte oog irritatie na de behandeling;
  • doordat het flapje met laserstraal wordt losgemaakt is dit preciezer en verfijnder.