Wat is LASEK?

LASEK is de afkorting van Laser- Assisted Sub Epiuthelial Keratomileusus en bij deze methode wordt het hoornvlies (epithheel) losgeweekt met een alcohoplossing en voorzichtig opzij geschoven. De LASEK of PRK- methode worden vaak toegepast wanneer het oog niet in aanmerking komt voor de LASIK- behandeling, vaak is het hoorvlies te dan te dun voor een LASIK- behandeling.
Met de LASEK-methode kunnen lagere en middelhoge sterktes van bijziendheid (-1D tot -10D), verziendheid (tot +4D) en astigmatisme uitstekend worden gecorrigeerd.

Lasek in stappen

Lasek stap 1

1) Verdoving

Verdoving door oogdruppels

Lasek stap 2

2) Voorbereiding

Epitheel verwijderen met alcohol

Lasek stap 1

3) Bereikbaar maken

Opzij schuiven van het epitheel

Lasek stap 1

4) Laserbehandeling

Laseren duurt 30 seconden per oog

Lasek stap 1

5) Herstel

Bandagelens

De behandeling

Voordat de behandeling wordt uitgevoerd wordt het oog door middel van oogdruppels verdoofd. De oogleden worden door middel van een ooglidspreider opengehouden, zodat zij niet kunnen knipperen. Het meest oppervlakkige laagje epitheel zal vervolgens deels met alcohol worden losgeweekt van de onderliggende laag. De laser zal vervolgens de gewenste hoeveelheid hoornvliesweefsel verwijderen. Het epitheel wordt na de behandeling weer teruggeplaatst, bij PRK wordt het epitheel geheel verwijderd. Hierna dekt men het hoornvlies tijdelijk ter bescherming af met een zachte contactlens.

Na de behandeling

De zachte contactlens biedt bescherming tijdens de genezingsfase. Na de behandeling kun je een onaangenaam gevoel krijgen in je ogen en kun je last hebben van enige lichtschuwheid. Je zal hiervoor oogdruppels meekrijgen. Het herstel van het zicht duurt langer dan bij de LASIK-behandeling. Er kan nog sprake zijn van een troebel zicht gedurende de eerste 7 à 10 dagen.
De resultaten voor het zicht zijn vergelijkbaar met die van Lasik. Het bereiken van het beoogde eindresultaat duurt echter iets langer. Binnen een week is ongeveer een 4/5 van het voorgenomen resultaat. Van een volledig herstel is slechts na enkele weken sprake.

Voor- en nadelen van LASEK

Voordelen van LASEK

  • De LASEK-behandeling is uitermate geschikt wanneer het hoorvlies te dun is voor een LASIK- behandeling;
  • De behandeling is makelijker uit te voeren door oogartsen. De kans op succes is daarom groot;
  • Minder kans op droge ogen. LASEK conserveert meer hoornachtige weefsel dan LASIK.

Nadelen van LASEK

  • Diegene met dun hoornvlies hebben kans op minder resultaat dan gewenst. Je houdt er mogelijk littekens aan over;
  • Het herstel vraagt meerdere dagen, met vaker irritatie en tranen;
  • Oogdruppels zijn vaak (langer) noodzakelijk dan bij LASIK.