Lasik

Bij de LASIK ooglaserbehandeling wordt een hoornvliesflapje gemaakt met een microkeratoom. Dit is een soort mesje. Daarna start het echte laseren. De gehele behandeling duurt tussen de 4 tot 5 minuten en is nagenoeg pijnloos en bloedloos. Met deze ooglasermethode kunnen lagere en middelhoge sterktes van bijziendheid ( -1D tot -10D), verziendheid (tot +7D) en astigmatisme uitstekend worden gecorrigeerd. Het doel is uiteraard om onafhankelijk van een bril en/of contactlenzen te zijn.

Verbeterde versie: IntraLasik

De LASIK methode (1992) is de voorloper van de verbeterde IntraLasik ooglasermethode. Bij de Intralasik maakt de laser het flapje (ipv de microkeratoom). Deze ooglaserbehandeling is veel verfijnder dan de LASIK.

Lasik in stappen

Lasik stap 1

1) Verdoving

Verdoving door oogdruppels

Lasik stap 2

2) Flapje

Flapje met een microkeratoom (soort mesje)

Lasik stap 3

3) Bereikbaar maken

Flapje omklappen

IntraLasik stap 4

4) Ooglaseren

Laseren duurt 30 seconden per oog

IntraLasik stap 5

5) Herstel

Flapje terugklappen

De behandeling

LasikDe LASIK behandeling vindt plaats in de diepere laag van het hoornvlies waaraan een nieuwe vorm wordt gegeven. Voor de behandeling zullen je ogen door middel van oogdruppels worden verdoofd. Daarna plaatst de refractiechirurg de microkeratoom op het witte gedeelte van de oogbol. Deze microceratoom (soort mesje), maakt vervolgens een flapje van de buitenste laag van het hoornvlies (epitheel).

Lasik
De chirurg vouwt dit losgemaakte flapje (lamel) om en vervormd het onderliggende hoornvlies tot de juiste kromming. Tenslotte vouwt de chirurg het flapje weer voorzichtig terug. Hierna kan het herstel beginnen. De flap hecht zich relatief snel aan het hoornvlies.

Na de behandeling

Het gezichtsvermogen zal na de eerste dag weer redelijk zijn hersteld. In sommige gevallen kan dit enkele dagen tot weken duren, voordat het hoornvlies weer helder is. Controles vinden plaats na 1 week en na 1, 3, 12 en 24 maanden. Na de LASIK behandeling zal je doorgaans oogdruppels meekrijgen.

Voor wie is LASIK niet geschikt

De behandeling is in principe altijd mogelijk, echter niet wanneer er sprake is van een zwangerschap of wanneer er nog sprake is van borstvoeding. Ook mag de oogsterkte het laatste jaar niet meer veranderd zijn.

LASIK kan het probleem presbyopie (ouderdomsverziendheid) niet oplossen. Vanaf een leeftijd van 43 jaar vermindert het zicht voor dichtbij en kan je alsnog een leesbril nodig hebben. Hieraan kan LASIK niets aan veranderen.

Voordelen t.o.v. de PRK/LASEK-methode zijn:

  • minder pijn na de behandeling;
  • sneller herstel van het gezichtsvermogen;
  • minder kans op littekenvermogen;
  • de LASIK behandeling is mogelijk bij hogere afwijkingen (-1.00 tot -10.00 dioptrieën) dan bij de PRK (-1 D tot -8 D dioptrieën).

Nadelen zijn:

  • complicaties bij het maken van de flap;
  • eventuele complicatie van de flap na de operatie;
  • het hoornvlies moet een minimale dikte hebben van 460 um dikte.