Ooglaserbehandelingen

Een ooglaserbehandeling gebeurt niet altijd op dezelfde manier, want er zijn veel verschillende technieken. Deze technieken hebben allemaal andere voor- en nadelen. Lees hier alles over ooglaseren, de verschillende technieken en bij welke sterkte ooglaseren mogelijk is.

Wat is ooglaseren?

Een ooglaserbehandeling corrigeert je sterkte. De oogarts past met behulp van een laser je hoornvlies aan. Hierdoor valt het licht weer op de juiste wijze op je netvlies. Daarna kun je scherp zien, onafhankelijk van een bril of lenzen.

Ooglaserbehandeling

Voor de behandeling krijg je verdovende oogdruppels toegediend. Daardoor voel jij niets van de behandeling.

De eerste stap: verwijderen epitheel

De eerste stap van een ooglaserbehandeling is het verwijderen van de beschermende laag van jouw oog: het epitheel. Dit is de eerste laag van het hoornvlies welke uit 5 lagen bestaat. Het verschil tussen ooglaserbehandelingen zit hem vooral in de manier waarop het epitheel wordt verwijderd en al dan niet wordt terug geplaatst.

Ooglaserbehandelingen

Voor het verwijderen van het epitheel zijn er 4 technieken:

    1. Met een flapje

      Een aparte laser maakt een heel dun flapje in jouw hoornvlies. De refractiechirurg slaat dit flapje vervolgens om, net zoals de bladzijde van een boek. Hierna kan de laser jouw hoornvlies aanpassen. Onder deze techniek vallen de behandelmethoden: EPI-LasikLasik en Femtosecond/ Intralasik/ Intralase

    2. Met de laser

      Hierbij verdampt de laser een deel van het epitheellaagje. Daarna maakt de laser in een behandeling meteen de noodzakelijke aanpassingen. Hieronder valt de techniek: TransPRK.

    3. Met een verdunde alcoholoplossing

      Met een verdunde alcoholoplossing wordt het epitheellaagje week gemaakt en vervolgens door de arts weggeschraapt. Onder deze techniek vallen de behandelmethoden: Lasek en de PRK.

    4. Via een lenticule

      De SMILE methode verwijdert het epitheel niet, maar de laser past wel jouw hoornvlies aan. Deze aanpassing resulteert in een lenticule (het overbodig stukje hoornvlies). Vervolgens verwijdert de refractiechirurg deze lenticule met een pincet via een kleine insnede van 2-4 mm.

De tweede stap: corrigeren hoornvlies

De tweede stap van de ooglaserbehandeling is het aanpassen van de bolling van jouw hoornvlies. Dit gebeurt met een laser: een modern precisie instrument dat heel erg snel repeterende golven van sterk gebundeld licht genereert. Deze golven van licht verdampen een heel klein deel van jouw hoornvlies. Door dit heel precies in te zetten, kan de oogarts de juiste bolling van elk oog individueel helemaal op maat aanpassen. Door de verdovende oogdruppels voel jij helemaal niets van de ooglaserbehandeling.

Aanvulling ooglaserbehandelingen

De Wavefront methode is een aanvulling op de ooglaserbehandelingen. Deze methode voorkomt o.a. de onregelmatigheden die door een standaard behandeling kunnen ontstaan. Even ophelderen: de Wavefront methode wordt ook wel Personalised Treatment of Customized Ablation genoemd.

Ooglaseren bij welke sterkte?

Een ooglaserbehandeling is mogelijk bij een sterkte tussen de -10 en +4,5. Met ooglaseren kunnen bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking behandeld worden. De sterkte van je oogafwijking moet bij bijziendheid tussen de -0,75 en -10 liggen, bij verziendheid tussen de +0,50 en +4,5 en bij een cilinderafwijking tussen de 0,25 en 6 dioptrieën liggen.

Oogsterktesminimale oogafwijkingmaximale oogafwijking
Bijziendheid-0,75-10
Verziendheid+0,5+4,5
Cilindervanaf 0,25 dioptrieëntot 6 dioptrieën

Ooglaseren voor leesbril

Heb je daarentegen een minafwijking en een leesbril? In dat geval kan je de Monovision ooglaserbehandeling overwegen. De arts optimaliseert 1 oog voor veraf en het andere voor dichtbij.

Lensimplantatie

Naast deze technieken, zijn er ook technieken waarbij jouw eigen lens wordt vervangen door een kunstlens, zoals de accommoderende lens en de artisan lens.