Veelgestelde vragen over ooglaseren

Voorbereiding  (1)

Het is belangrijk om het vooronderzoek van de ooglaserklinieken die je aan het vergelijken bent kritisch te bekijken. Sommige klinieken doen een quickscan van 20 minuten, terwijl andere klinieken ruim de tijd nemen om je ogen nauwkeurig te onderzoeken.

Voorbereiding ooglaseren

Het is gebruikelijk om je lenzen van te voren een tijdje uit te moeten doen. Dit kan je navragen bij de kliniek waar je je ooglaserbehandeling laat uitvoeren. Over het algemeen wordt deze termijn aangehouden:

ContactlenzenHoe lang niet dragen?
Zachte lenzen2 weken
Harde lenzen4 weken
Nachtlenzen6 weken

Hoe gaat een ooglaser vooronderzoek?

Als eerste worden jouw ogen onderzocht en getest. Daarna weet je of je geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en welke behandeling het beste bij jouw ogen past.

 

Ben je geschikt?  (6)

Voor ogen laseren een aantal voorwaarden, zoals je leeftijd:

 • Leeftijd vanaf 18 jaar.
 • Leeftijd tot 60 jaar.

Ogen laseren leeftijd

OoglaserbehandelingenSMILELASIKEPI-LASIKIntraLASIKTransPRKPRKLASEK
Leeftijdsindicatie18-60 jaar18-60 jaar18-60 jaar18-60 jaar18-60 jaar18-60 jaar18-60 jaar

Leeftijd 18 tot 21 jaar

De minimale leeftijd voor ogen laseren is 18 jaar. Als je nog in de groei bent, dan is je sterkte niet stabiel. Het is belangrijk dat je ogen uitgegroeid zijn en je sterkte stabiel is. Voor ooglaseren geldt dus de minimale leeftijd van 18 jaar gecombineerd met een sterkte die 6-12 maanden stabiel is. Als je tussen de 18 en 21 jaar oud bent, kunt je het beste met een refractiechirurg overleggen of je geschikt bent voor ooglaseren.

Leeftijd 21 tot 40 jaar

Ooglaseren is een perfecte oplossing als je tussen de 21 en 40 jaar bent. In deze leeftijdscategorie komt een leesbril niet voor. Je komt dus in aanmerking voor veel van de ooglasermethodes.

Leeftijd 40 tot 60 jaar

In deze leeftijdscategorie is ooglaseren ook mogelijk. Heb je een leesbril? Dan kan je kiezen voor de monovision ooglaserbehandeling. Deze behandeling kan alleen uitgevoerd worden als je ook een minsterkte hebt.

De maximale leeftijd voor ogen laseren is 60 jaar. Hierna is het vaker nodig om de gehele lens te vervangen vanwege staar. Een lensimplantatie is dan een goede mogelijkheid.

Of je geschikt bent voor een ooglaserbehandeling hangt van een aantal factoren af:

 • Je sterkte moet tussen de -12 en +5 liggen.
 • Je leeftijd tussen de 18 en 65 jaar.
 • Je sterkte moet minimaal 6 maanden stabiel zijn.
 • Je bent niet zwanger of net bevallen en je geeft je al 3 maanden geen borstvoeding meer.
 • Je hebt een goede algemene gezondheid.

Uit een ooglaser vooronderzoek moet uiteindelijk blijken of je geschikt bent voor ooglaseren. Bij dit onderzoek worden je ogen uitgebreid onderzocht. Daarna weet je of je geschikt bent.

Niet geschikt voor ooglaseren?

Het kan zijn dat je niet geschikt bent voor ooglaseren. Bijvoorbeeld doordat je hoornvlies te dun is of omdat je ernstig droge ogen hebt. Daarnaast zijn er nog een aantal contra-indicaties. Een ooglaserbehandeling is geen optie als je last hebt van een van onderstaand oogaandoeningen:

 • staar;
 • netvliesproblemen;
 • hoornvliesaandoeningen zoals keratoconus;
 • glaucoom;
 • suikerziekte;
 • oogontstekingen;
 • een lui oog;
 • een oog dat minder dan 50% ziet;
 • reumatische aandoeningen;
 • het Syndroom van Sjögren (auto-immuunziekte).

 

Ooglaseren met cilinder is mogelijk bij een cilinderafwijking tussen de 0,25 en 6 dioptrieën. Deze oogafwijking heet ook wel astigmatisme. Mensen met deze zichtafwijking hebben een sterkte uitgedrukt in dioptrieën. Astigmatisme gaat vaak samen met bijziendheid of verziendheid.

Bij een cilinder kun je ver weg en dichtbij niet scherp zien. Je hoornvlies heeft niet de vorm van een mooie voetbal, maar van een rugbybal. Hierdoor valt het licht op meerdere punten voor je netvlies en zie je wazig.

Ooglaseren met cilinder

Ooglaseren bij verziendheid is mogelijk bij een sterkte tussen de +0,5 en +5. Deze oogafwijking heet ook wel hypermetropie. Mensen met deze oogafwijking hebben een sterkte uitgedrukt in een plus-teken.

Bij verziendheid kun je ver weg scherp zien, maar dichtbij niet. Het lezen van een boek is lastig als ook andere precisietaken. De reden is dat je oogbol te kort is of je lens te plat. Hierdoor valt het licht achter je netvlies. Je kunt niet scherp zien zonder lenzen of een bril.

Ooglaseren bij verziendheid

Ooglaseren bij bijziendheid is mogelijk bij een sterkte tussen de -0,75 en -12. Deze oogafwijking heet ook wel myopie. Mensen met deze oogafwijking hebben een sterkte uitgedrukt in een min-teken.

Bij bijziendheid kun je dichtbij scherp zien, maar ver weg niet. Je kunt verkeersborden of de ondertiteling van de TV niet goed lezen. Dit komt doordat je oogbol wat langer en ronder is. Hierdoor valt het licht voor je netvlies. Daardoor kun je helaas niet scherp zien.

Ooglaseren bij bijziendheid

Een ooglaserbehandeling is mogelijk bij een oogafwijking tussen de -12 en +5. Met ooglaseren kunnen de oogafwijkingen: myopie (bijziendheid), hypermetropie (verziendheid) en astigmatisme (cilinderafwijking) behandeld worden. Hiervoor moet de sterkte van je oogafwijking bij bijziendheid tussen de -0,75 en -10 liggen, bij verziendheid tussen de +0,50 en +4,5 en bij een cilinderafwijking tussen de 0,25 en 6 dioptrieën.

Oogsterktesminimale oogafwijkingmaximale oogafwijking
Myopie (Bijziendheid)-0,75-12
Hypermetropie (Verziendheid)+0,5+5
Astigmatisme (Cilinderafwijking)vanaf 0,25 dioptrieëntot 6 dioptrieën
Ooglaserbehandeling  (2)

De verschillende ooglasermethodes hebben allemaal een korte behandeltijd, dus je bent sowieso snel klaar. In de tabel hieronder kan je zien wat de behandeltijd per oog is per methode. De behandeltijd is afhankelijk van de ooglaser methode. Maar hangt ook af van de hoeveelheid hoornvlies dat gecorrigeerd moeten worden. Houd er daarnaast rekening mee dat je 5 tot 15 minuten in de behandelkamer aanwezig bent.

OoglaserbehandelingenSMILELASIKEPI-LASIKIntraLASIKTransPRKPRKLASEK
Behandeltijd per oog30 sec15 + 30 sec30 + 30 sec15 + 30 sec30 sec30 + 30 sec30 + 30 sec

Heel veel mensen vragen zich af of ogen laseren pijn doet. Dit is een logische vraag. Gelukkig doet ooglaseren geen pijn. Tijdens de ooglaserbehandeling ben je namelijk verdoofd, dus je voelt niks van de behandeling.

Pijn na ooglaseren

Na de ooglaserbehandeling hebben je ogen nog wel tijd nodig om te herstellen. Dit kan wat ongemak geven. Het is vergelijkbaar met een wondje op je hand. Als je een schaafwondje hebt en je kunt je huid er weer overheen doen, dan is het snel genezen (ooglaseren met een flapje). Heb je echter een schaafwond waarbij de huid ook weg is (ooglaseren waarbij het epitheel is verwijderd)? Dan duurt het wat langer.

Lees meer over het herstel na ooglaseren.

Na ooglaseren  (3)

Een onderdeel van het vooronderzoek is het toedienen van pupilverwijdende druppels. Hiermee kunnen jouw pupillen niet meer accommoderen (aanpassen aan de hoeveelheid licht). Op deze manier kan de specialist heel precies jouw sterkte meten. Hierdoor mag je even geen auto rijden (24-48 uur).

Ooglaserbehandeling

Na de behandeling mag je ook geen autorijden. Het is handig om iemand mee te nemen of met het OV naar de ooglaserkliniek te gaan.

Na de ooglaserbehandeling heb je nog een aantal controles. Hierbij wordt het herstel van het epitheel gevolgd, evenals de kwaliteit van jouw zicht. Uiteraard worden jouw ogen ook goed geïdentificeerd op eventuele tekenen van mogelijke complicaties.

Overzicht controles

Hieronder vind je een indicatie van de controles. Dit kan per kliniek verschillen.

IntraLasik Trans PRK /
Lasek / PRK
SMILE
1e controleBinnen 48 uurDirectNa 1 dag
2e controleNa 1 weekNa 5 dagenNa 1-2 weken
3e controleNa 1 maandNa 1 maandNa 1-3 weken
4e controleNa 3 maandenNa 3 maandenNa 6 maanden
5e controleNa 1 jaarNa 1 jaarNa 9-12 maanden

De hersteltijd na een ooglaserbehandeling wisselt per behandeling: variërend van een dag tot een week. Er is echter wel een algemeen overzicht te geven, dit is meer een indicatie van het herstel. Bekijk daarvoor onderstaande tabel. Daarnaast speel je zelf ook een belangrijke rol in je herstel. Volg daarom het advies van de oogarts op, ga naar de controles en houd je aan de medicatie en oogdruppels.

Hersteltijd

Neem voldoende tijd om te herstellen. Luister naar je ogen. Hieronder is een indicatie van het herstel bij de behandelingen weergegeven.

IntraLasik Trans PRK /
Lasek / PRK
SMILE
Irritatie na de behandeling3 uur3 dagen2 uur
Pijn na de behandelingEnkele uren napijn3 dagenEnkele uren napijn
Herstel van het zicht24 uur5 dagen24 uur
Zicht helemaal stabiel6 weken12 weken6 weken
Weer aan het werk2 dagen5 dagen2 dagen

Medicatie & oogdruppels

Na de behandeling krijg je hoogstwaarschijnlijk antibiotica, pijnstillers en oogdruppels mee. Houd je aan het schema voor de meditatie en de oogdruppels. Over het algemeen zal de kliniek waar je je laat behandelen, je een druppelschema meegeven. Zijn je druppels op? Bestel ze dan op tijd bij.

Aandachtspunten na ooglaseren:

 • Wrijf 2 weken na de behandeling niet in je ogen.
 • Sport 2 weken niet (vier weken bij contactsporten).
 • Ga de eerste 2 weken na de behandeling niet zwemmen en vermijd badwater.
 • Ga ook niet naar de sauna.
 • Gebruik 2 weken geen oog make-up.
 • Rijd geen auto na de behandeling.