Bioptics

Wat is Bioptics?

Bioptics is een combinatie van een contactlensimplantatie en een ooglaserbehandeling. Heb je last van extreme bijziendheid (meer dan -16D)? Dan kan het aan te raden zijn om de voordelen van deze twee technieken via Bioptics te combineren. Dit gebeurt dan in twee stappen. Als eerste wordt een lens geplaatst. Als tweede volgt de ooglaserbehandeling. Hierdoor kan jouw afwijking helemaal tot 0 gecorrigeerd worden.

De behandeling

De behandeling is in twee stappen in te delen. De eerste stap is de behandeling met een contactlensimplantatie: er wordt een contactlens voor de eigen ooglens geplaatst. Hierdoor kunnen hogere graden van bijziendheid worden gecorrigeerd. De tweede stap volgt 2 à 3 maanden later. Hierbij wordt de restwaarde behandeld met de Lasik ooglaserbehandeling.

Bij de eerste behandeling zal jouw oogsterkte ongeveer worden teruggebracht naar -3, waarna deze met de Lasik techniek (laser) zal worden gecorrigeerd naar 0.

Bioptics lensimplantatie -16D Lasik

De behandeling in stappen

Stap 1: Het plaatsen van de lens gebeurt onder plaatselijke verdoving. Een klein gedeelte van de buitenste laag van het hoornvlies wordt deels losgehaald (flapje). Daarna wordt de lens op de juiste plaats gepositioneerd. De gehele behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Stap 2: Tijdens de tweede behandeling enkele maanden later wordt hetzelfde flapje omgeklapt. Vervolgens wordt met een speciale laser de restwaarde behandeld. Daarna wordt het flapje in zijn oorspronkelijk vorm teruggelegd. Dit flapje hecht zich vanzelf vast.

Na de behandeling

In de eerste weken na de operatie dien je oogdruppels te gebruiken. Daarnaast moet je ’s nachts met een oogkapje op slapen, zodat je niet in je ogen kunt wrijven.

Voor- en nadelen van Bioptics

Voordelen

  • hoge cilinder afwijkingen kunnen gecorrigeerd worden;
  • goede resultaten vanwege de precieze corrigeer mogelijkheid;
  • eventuele restwaarde is corrigeerbaar met laser.

Nadelen

  • corrigeert alleen sferische sterkte;
  • hogere kosten en langere hersteltijd;
  • het zicht kan in de eerste weken wazig zijn.